کتاب " ماهیان غیر بومی آب های شیرین ایران" تألیف دکتر اصغر عبدلی، عضو هیأت علمی پژوهشکده علوم محیطی منتشر شد. این کتاب در سال 1400 در 280 صفحه توسط انتشارات جهاد دانشگاهی واحد شهید بهشتی منتشر شده است.
ماهیان غیر بومی، گونه هایی هستند که تصادفی یا عامدانه توسط انسان به مناطقی در بیرون از دامنه طبیعی پراکندگی خود وارد شده و در آنجا زیست می کنند. برخی از این گونه ها زمانی که به محیط جدیدی وارد می شوند، به دلیل توانایی هایی مانند قدرت تولید مثل بالا، همه چیزخواری و تحمل دامنه وسیعی از شرایط محیطی، باعث ایجاد تغییرات و پیامدهای اکولوژیک گسترده شده و یا به مخاطره انداختن گونه های بومی و ایجاد خسارت های اقتصادی- اجتماعی فراوان، به گونه آفت در آن منطقه تبدیل می شوند. در این صورت به آن ها، گونه های غیر بومی مهاجم گفته می شود.
رودخانه ها و تالاب های ایران با عواملی مانند خشکسالی و آلودگی روبه رو هستند و علاوه بر آن، ورود گونه های غیر بومی از جمله ماهیان نیز شرایط را برای این اکوسیستم ها بحرانی تر کرده است. کتاب حاضر با هدف شناخت هرچه بیشتر ماهیان غیر بومی اکوسیستم های آب شیرین، بررسی آثار اکولوژیکی و اقتصادی- اجتماعی و کنترل و مدیریت این گونه ها، به رشته تحریر در آمده است.