زمین‌شناسی معدنی و آب

بیش از 70 نوع ماده معدنی و انواع سوخت‌های فسیلی بخشی از منابع طبیعی ایران می­‌باشند که حدود 5 درصد مواد معدنی جهان، 10 درصد نفت، 16 درصد گاز، و 1 درصد ذغال سنگ جهان را تشکیل می­‌دهند.
گرایش‌­های زمین‌شناسی اقتصادی و پترولوژی بر اکتشاف، تعیین منشا زمین‌شناسی، و ارزیابی این ذخایرمعدنی متمرکز می‌باشند.
گرایش گوهرها و کانی­‌های صنعتی نیز از دیدگاه زمین­‌شناسی به مسایل اکتشاف، استخراج، و فرآوری این منابع اقتصادی می­‌پردازد.
ایران با میانگین بارش سالانه کمتر از 250 میلی­متر در قیاس با میانگین بارش سالانه دنیا (حدود 800 میلیمتر)، در زمره اقلیم خشک به حساب می‌آید. کمبود منابع آب، پراکندگی نامتوزان و بهره‌برداری بیش از حد از آن‌ها و تغییرات اقلیم، می­‌تواند کشور را در سالیان آتی با بحران‌­های جدی اجتماعی – امنیتی مواجه سازند. بر این اساس اکتشاف، ارزیابی، و مدیریت آب­های زیرزمینی در محیط‌‌های مختلف آب‌رفتی، کارستی و سنگ‌‌های سخت یکی از نیازهای اساسی کشور است که گرایش آب­‌های زیرزمینی (هیدروژئولوژی) به طور تخصصی درگیر حل مشکلات و چالش‌‌های موضوعی مرتبط با آن می­‌باشد.   

پیوندها:
گروه‌های آموزشی
این گروه از ترکیب گرایش‌های زمین‌شناس اقتصادی، پترولوژی و آب‌شناسی تشکیل شده است. با توجه به برنامه‌های مصوب دانشگاه این گروه در نظر دارد گرایش‌های گوهرشناسی و زمین‌شناسی محیط زیستی را نیز در آینده تاسیس نماید. مواد معدنی و آب از نیازهای پایه و اولیه انسان‌ها است.
با رشد جمعیت، نیاز به این منابع بیشتر از گذشته بوده و نیاز است استفاده از منابع با مطالعات علمی همراه باشد. گروه زمین‌شناسی معدنی و آب ضمن انجام مطالعات پایه سنگ‌شناسی و کانی‌شناسی در رشته پترولوژی، به مطالعه منابع معدنی توسط رشته زمین‌شناسی اقتصادی می‌پردازد.
رشته آب شناسی این گروه نیز به طور خاص به مطالعات آب‌شناسی و بررسی الگوها و مدل‌های مربوطه توجه دارد.
انجام پژوهش‌های کاربردی مرتبط با صنعت، از اولویت‌های اصلی این گروه است. پژوهش‌های مرتبط با کانسارهایی مانند مس، طلا، آهن و عناصر کمیاب و استراتژیک در ایران و نیز مطالعات کاربردی در مورد مواد اولیه طبیعی مورد نیاز صنایع سنگ ساختمانی، داروسازی، سیمان و بتن نمونه‌هایی از مطالعات انجام شده در سال‌های اخیر است.
اکتشافات ژئوشیمیایی کانسارهای فلزی و غیرفلزی و نیز ژئوشیمی زیست‌محیطی از فعالیت‌های بین رشته‌ای گرایش زمین‌شناسی اقتصادی با همکاری گرایش‌های پترولوژی و آب‌شناسی است.
گرایش‌ها:
  • 1- آب شناسی

  • 2- پترولوژی

  • 3- زمین‌شناسی اقتصادی